II. rész: Join Call

Több mint két hónapja, március 13-án pénteken döntöttünk úgy, hogy az azt követő héttől már nem nyit ki a tanoda. Március 15-én hétfőn az iskolák is bezártak. Akkor még azt gondoltuk, hogy két hétre bezárunk, addig kicsit utolérjük magunkat az adminisztratív ügyekben, pihenünk  és aztán minden visszatér a normál kerékvágásba. Az első hét eltelte után kezdtünk szembesülni vele, hogy ez nem így lesz, és, hogy el kell kezdenünk tervezni az online működéssel. Elindultak a megbeszélések, az első téma rögtön a digitális eszközök kérdése volt, ahogy arról az előző blog bejegyzésben is írtunk. Felmértük melyik családnál mire van szükség és megindult az adománygyűjtés. Sokan ajánlottak fel egy-egy tabletet, laptopot, telefont és érkezett két nagyobb adag eszköz is szervezetek felajánlásával. Helyi, informatikus segítőnk előkészítette az összes gépet és a kiosztás óta is folyamatosan fordulnak hozzá a tanodás családok, önkéntesek, ha elakadnak valamelyik programmal. 

Önkéntes csapat

Az eszköz gyűjtéssel egyidőben elkezdtük felállítani az online önkéntes csapatot is. Előfizettünk a Zoom-ra, aminek segítségével jó minőségben, többen is tudunk együtt videotelefonálni és megtartottuk az első online önkéntes találkozót! Nagyon jó volt látni egymást, szinte mindegyik önkéntes jelezte, hogy tudja folytatni online is a tanodázást és jelentkezett egy régi támogatónk is, hogy kipróbálná magát önkéntesként is. Azóta minden péntek délután “találkozunk”, így most gyakrabban látjuk egymást, mint mikor még lehetett valójában is találkozni, hisz korábban csak havonta egyszer volt önkéntes találkozó. A találkozókon megbeszéljük ki hogy van és beszámolunk egymásnak az online tanodai foglalkozások alakulásáról. 

Az online tanodai foglalkozásokra készülvén nekiálltunk tananyagokat is gyűjteni, egyre szaporodtak az “online tanoda” nevű google drive mappánkban a játékos gyakorló feladatok, szövegértési feladatok és különböző internetes oldalak linkjei, ahol további szuper anyagokat lehet elérni. A játék nálunk mindig nagyon fontos eleme volt a tanodai életnek és hát van pár kedvenc játékuk a tanodásoknak, melyek szinte minden alkalommal lekerülnek a polcról. Innen jött az ötlet, hogy hátha a gyerekeknek is könnyebb lesz az átmenet, ha online is játszhatnak az ismerős játékokkal, így nekiálltunk beszkennelni a tanodai játékokat is. 

Az első online tanodai foglalkozások olykor nehézkesen, olykor mókásan zajlottak. Nem mindig tudtuk kit hívjunk, melyik szülő van otthon, kinek van net a telefonján. Aztán végre sikerült elérni őket, de nem működött jól az internetkapcsolat, folyton megszakadt. Volt, hogy jól működött a net, de ismeretlen volt a család számára a laptop vagy a tablet használata, közösen telefonálva próbáltunk rájönni, mikor, mit kéne megnyomni. Aztán már minden működött de a gyerek arca egyszercsak átváltozott egy tüzet okádó sárkánnyá, majd egy nagy napszemüveg keretezte az arcát és így tovább. 🙂

Eleinte kicsit óckodtunk mi is és a gyerekek is az online kapcsolatfelvételtől, aztán gyorsan kiderült, hogy így is nagyon jó együtt lenni és most csak így lehet, úgy hogy mindannyian türelemmel álltunk a dologhoz, annak érdekében, hogy tudjuk tartani a kapcsolatot. Végül mivel minden rosszban van valami jó, az tuti biztos, hogy most sok tanodásunk informatikai ismeretei bővülni fognak, sőt az angol szókincsük is: Join the call, with camera on!

Horlai Sári