DSC_0640

Hosszú évek óta dédelgetett álmunk teljesült: felnőttképzési program indul Csobánkán.

Sok az önkéntes munka a tanodában, mégis úgy gondoltuk, hogy nélkülözhetetlen a felnőttképzés elindítása, hiszen egyrészt komoly igény van rá a családoknál, másrészt a szülők tovább tanulása, a felnőtt fejjel elkezdett képzés, nemcsak anyagilag eredményezhet javulást a családok életében, hanem megtaníthatja a gyerekeknek is, hogy mindig el lehet kezdeni, hogy érdemes tanulni és, hogy ők maguk azok, akik tehetnek azért, hogy a sorsuk jobbra forduljon.
Magyarországon a hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettségű emberek számára mára nehézzé vált a munkaerőpiacra való bekerülés. Csobánkán a felnőttek foglalkoztatottsági mutatói elmaradnak az országos átlagtól. Az itt élők több mint fele legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik. A rendszeres munkajövedelemmel nem rendelkezők aránya 41,4%. A telepen élő felnőttek egyharmadának van munkája. Az itt élők közel hatvan százaléka tartósan munkanélküli. Nélkülözhetetlen tehát egy olyan program elindítása, mely mindezek megoldásához segítséget nyújt.
Sok éve tartó tanodai munkánk során megbizonyosodtunk arról, hogy a hátrányos helyzet mérséklésére az egyik legeredményesebb eszköz a képzés. Ám az ismeretszerzés mellett hangsúlyt kell fektetni a kompetenciák erősítésére, a társadalomba való beilleszkedés és befogadás támogatására és a befogadó-munkahelyek megteremtésére. Ahhoz, hogy hátrányos helyzetű embereknek esélyük nyíljon sikeresen bekerülni a munkaerő piacra, egyrészt biztosítani kell számukra a különféle típusú képzéseken (alapfokú-oktatás, szakmai képzés és kompetenciafejlesztés) való részvétel lehetőségét, és legalább olyan fontos az is, hogy befogadó munkahelyeket kell keresni számukra.
A hátrányos helyzetű felnőttek évek óta nem tanultak és korábban az oktatási rendszerben is sikertelenek voltak. Gyakran nem tudják, mely pálya felé szeretnének orientálódni, milyen szakmában szeretnének dolgozni. Nagy szükségük van a kommunikációs készségeik fejlesztésére, a motivációik erősítésére, a szükséges szakmai és mentális képességek kialakítására is. Végül pedig elengedhetetlen, hogy birtokában legyenek az érdekérvényesítő képességeknek, a társadalmi hasznosság érzésének, a pozitív jövőképnek. Ám, mindezek nem elegendőek a sikeres munkaerő piaci elhelyezkedéshez. Ahhoz, hogy hátrányos helyzetű, szakmai végzettséggel bíró emberek tartósan munkához jussanak, a szakmai kompetenciákat szem előtt tartó, befogadó munkahelyi környezetet kell teremteni.
Ez a programunk célja. A Badur Foundation által támogatott „Átmenetek” projektünk nem csak képzést nyújt a jelentkezőknek, hanem munkahelyet keres számukra, ahol folyamatosan mentorálja és segíti őket, miközben környezetüket is érzékenyíti. Önkéntes csapattal dolgozik a program, mentor-hálót alakít ki, mely segíti és támogatja a programban levőket.
Nagy az érdeklődés a hátrányos helyzetű családok körében az induló felnőttképzési programunk iránt, folyamatosan csengenek a telefonok, jönnek az üzenetek.
Mindig egyéni, hogy ki, miért nem tudta befejezni az iskoláját, miért nincs szakmai végzettsége és miért döntött most mégis úgy, hogy újra belevág. Itt van P., 19 éves, aki sok évvel ezelőtt tanodásunk volt, aztán kimaradt és hiába mentünk utána, lemorzsolódott. Nem fejezte be az általános iskolát, bár a nyolcadik osztálynak többször is nekifutott, de nem sikerült vizsgáznia. Azóta dolgozik, megnősült és most újra nekiállna tanulni, mert fontos a nyolc osztály, jogosítványt szeretne és szakmai végzettséget idővel.
Aztán itt van G., 16 éves, aki szintén tanodásunk volt, szakmunkásképző iskolában folytatta a tanulást, kezdetben sikerekkel, aztán történt valami, abbahagyta, kimaradt. Dolgozni ment egy építkezésre, otthon él, teng-leng. Most kapva kapott az alkalmon, hogy szakmát szerezhet, elhelyezkedhet, révbe érhet.
E., aki öt gyerekes családanya, most, amikor már a legkisebb is óvodába jár, ő is befejezheti az általános iskolát. Fontos számára, mert jogosítványt szerezhet utána, és megmutathatja a gyerekeknek, hogy mindig van újra kezdés.
T., aki három gyereket tart el, keményen dolgozik egy építkezésen, hogy a mindennapi meglegyen. De télen nincs munka, akkor tud tanulni, befejezhetné az általános iskolát, hiszen csak egy éve van már hátra. Jogosítványt és szakmai végzettséget szeretne szerezni.
G., aki legkisebbik gyerekével van otthon, ha be tudná fejezni az általános iskolát és folytathatná a tanulást, mire a kicsi iskolás lenne, már szakmai bizonyítvánnyal a kezében mehetne dolgozni.
A., és B. akik mind a ketten korán mentek férjhez, nyolc osztályuk és kisgyerekük van. Most tudnának tanulni és olyan szakmát szerezni, amivel biztos munkahely járna.
Sokan vannak, akik újra elkezdenének tanulni, hogy befejezzék az általános iskolát, hogy szakmai képzést kapjanak, és végül munkahelyhez jussanak. Nyolc osztály nélkül nincs jogosítvány, elérhetetlenek az OKJ-s képzések, nincs szakma, sőt lassan már minden munkahelyen alapkövetelmény.
Hát ezért állnak neki tanulni munka mellett, gyerekek mellett, felnőtt fejjel.
Minden tiszteletünk az övék!

Bogi