A táborozás mindig nagy élmény mindenkinek, nekik is tanodásoknak és nekünk is önkénteseknek. Egyrészt együtt vagyunk és ez minden összezördülés és féktelen öröm mellett nagyon jó szokott lenni. Ebben az évben a kicsiknek napközis tábort szervezünk, a LUSH Charity Pot és a Csobánkai Önkormányzat támogatásával, öt napos, izgalmas, rejtélyes kalóztábor lesz.

A program összeállítása hamar ment, hiszen hónapok óta tervezgettük már az önkéntesekkel; kalóztábor, lakatlan sziget, rejtélyes térkép, a kalóz-iránytű, elkallódott levél, és a kalózok, a Véreskardú, Benitó Bonító, egy kalózzá lett angol hajóskapitány és egy Lima kincsét elrabló, rossz útra tévedt kereskedő. Hogy a gyerekek mennyire fogják élvezni a kalandot, az majd kiderül egy hét múlva, de az biztos, hogy mi szervezők hetek óta kalózlázban égünk. Szereztünk „bandanat” (azaz kalózkendőt), kalóztetkót, varrtunk zászlót (majd a gyerekek megfestik), bejártuk a „szigetet”, felvettük a kapcsolatot a „medvékkel” is, szóval ezen a rejtélyes szigeten minden lesz!

A legnehezebb feladat mégis a csoportok összerakása lett. Azt tudtuk, hogy minden tanodás gyereket elviszünk 6 és 11 év között. Vannak köztük olyan gyerekek, akik még soha nem táboroztak. Vannak olyanok, akik már táborozhattak volna, de még nem vitték el őket iskolai táborozásokra, mert a tanárok „nem vállalták értük a felelősséget”. Vannak olyan gyerekek, akiket elvittek volna, de a szüleik nem engedték el, mert féltették őket vagy nem bíztak a kísérőkben.  És persze vannak már  rutinos táborozóink is. A hosszú évek alatt kialakult bizalmi kapcsolat a tanoda önkéntesei és a tanodás családjaink között megalapozta, hogy velünk minden gyereket elengedtek, sőt lett olyan nap is, amikor a szülők is el fognak jönni velünk.

Mégis annak ellenére, hogy minden alapunk megvan ahhoz, hogy a kis kalózcsapat jól működjön, nagy fejtörést okozott, hogy a három csapatot hogyan állítsuk össze. Az elsők a kapitányok. Úgy válogattuk össze őket, hogy legyen köztük olyan, aki megfontoltságával és eszével biztonságot ad a rábízott gyerekeknek, ő Laura, legyen olyan, akinek csendes határozottsága  nagyon bejön a társainak, ő Dominik, és lesz olyan, aki hangos és sok problémával küzd az iskolában, de, ha feladatot kap, akkor nagy lelkesedéssel végzi és „bajtársaiért” sok mindent megtesz, ő Barbi.

Napokig pakolgattam a csapatokat, egyik gyereket ide, mert itt van a testvére, a másikat át, mert ő haragban van egy másik tanodással. Figyelni kellett arra, hogy a családok között ne legyen konfliktus, mert ez gyakran kihat a gyerekek kapcsolataira is. Aztán úgy megszervezni a csapatokat, hogy mindig legyen, aki „támogat”, legyen, aki rászorul a támogatásra, olyan, aki szeret a kisebbekkel foglalkozni és olyan, aki inkább a nagyok feladatait kedveli.

Több átgondolkodott délután és este után, már a negyedik kalózcsapat változattal a kezemben érkeztem ma Csobánkára, hogy a szülőket felkeressem a tábori infókkal, amikor három alsós tanodással összefutottam a Főtéren. Hirtelen ötlettől vezérelve beültünk a tanodába és részletesen elkezdtük a csapatok összetételét „elemezni”. A három kisiskolás (6-9 és 11 évesek) gondosan átnézte a csapatok összetételét, megvitatták a neveket, érveket és ellenérveket sorakoztattak fel javaslataik kapcsán. Nem vitatkoztak, hanem gondolkoztak, meghallgatták egymást: „ő már nem rossz, hidd el, Bogi, nem lesz vele baj, tedd a mi csapatunkba, mi jóban vagyunk vele”, mondták az egyik „problémás” gyerekünk kapcsán; „őt ne tedd abba a csapatba, mert nem beszél és ott nem is fog, inkább tedd ide”, érveltek az egyik félénk-csendes tanodásunknál; „ő még nagyon kicsi, tedd mellém, én majd vigyázok rá”, mondták a legkisebb kislányról és így tovább. Elérzékenyülve hallgattam őket, ahogy okosan, átgondolva, úgy, hogy mindenkinek a legjobb legyen, átalakították a csapatokat. Aztán visszaadták a papírt, „így jó lesz, meglátod!” mondták.

Ahogy a papírra ránéztem, tényleg a legjobbat láttam, azt, hogy olyan lesz, amilyennek lennie kell ebben a tanodában, ebben a közösségben. Ők tudják, hogy így jó lesz, mert ők azok, aki együtt élnek, akik ismerik a közösség minden rezdülését, akik átlátják az összetett rokonsági kapcsolathálójukat és, akik minket, önkénteseket is ismernek, hiszen már évek óta minden héten együtt vagyunk.

Milyen jó, hogy így lehet rájuk számítani! Milyen jó, hogy ennyire tudnak csapatban gondolkozni! Milyen jó, hogy ennyire fontos számukra a tábor!

Az ő táboruk, a mi táborunk!

Kalandra fel, kalóztestvérek!

 

Bogi