Itt a blogon főleg az önkéntesekről, a tanodás diákokról és családjaikról esik szó. Ez természetes, hisz körülöttük zajlik a tanodai és az egyesületi élet, az ő közös történeteik töltik ki a mindennapjainkat. Arról azonban kevesebbet lehet tudni, hogy kik azok akik a háttérből támogatják munkánkat. Pedig nagyon sokan vannak! Ez a bejegyzés most róluk fog szólni.

Sok olyan szakma van amely folytatása csak csapatban lehetséges. Egy élsportolónak vagy egy írónak nagyban eltér az életvitele az átlagostól és gyakran egy egész team segíti munkájukat, ami szponzorokból/támogatókból, profi trénerekből/szakmai körből és természetesen a családi/baráti környezetből áll. A szociális szakma is ilyen, különösen ha az ember önkéntesként dolgozik benne.

Tegyük fel, hogy van egy lelkes önkéntes, de ahogy nő a projekt egyre több önkéntesre van szükség és akkor beáll mellé az anyukája, a szembeszomszédja és néha a férje is, hogy bírja szusszal. Közben az anyósa és a nagyobb gyerekei vigyáznak a kisebbre, amíg ők nincsenek otthon. Aztán minél jobban híre megy a programnak, annál könnyebb már önkénteseket találni, azonban finanszírozásra is szükség van az alapfenntartáshoz. Előkerül egy alapítvány, ami már fenntart egy hasonló programot és felajánlja a támogatását. Az alapítvány mögött egy üzletember áll, aki megtehetné, hogy szemet huny mások nehézségei fölött, de nem teszi. Szeretné, ha ,,a futóversenyre mindkét versenyző a rajt mögül indulhatna, nem kéne ehelyett az egyiknek az öltözőből.” Az üzletember kitartóan támogatja évről évre a két programot, mert az alapítvány évek óta “fekete listás”, állami támogatásra nem számíthat. Felújíttat egy épületet, épített egy másikat.

Fut a program, de nagyon sok a koordinációs, adminisztratív munka. Az is önkéntesen folyik. Profinak kéne lenni marketingben, pr-ban, civil szervezet menedzsmentben, pályázatírásban és pénzügyekben. Tanácsot mindenki attól kér akitől tud. A szüleitől, a szerelmétől, a testvérétől, a legjobb barátaitól, a volt évfolyamtársától vagy a gimnáziumi tanárától. És ők segítenek. Átnézik a pályázatot, megírják a pénzügyi tervet, segítenek a könyvelésben, összekötnek egy ügyvéddel, reklámanyagot készítenek, szórólapot szerkesztenek. De nem csak ebben van szükség a támogatásukra. A szociális munka sokszor lelkileg is megterhelő. Komoly dilemmák elé állítja az embert és csak ritkán van lehetőség szupervízióra. Így ők azok akik egy fáradt nap után egy üveg bor mellett, a telefonban, hétvégén egy kiránduláson, családi ebéden vagy este egy kocsmában meghallgatnak, tanácsot adnak.

Már évek óta fut a program. Nehéz finanszírozást találni arra, hogy azok az önkéntesek, akik a koordinációban is részt vállalnak és gyakorlatilag egy teljes állásnyi időben ezzel foglalkoznak, állásba kerülhessenek. Így aztán a család beáll mögéjük. Autót biztosít az utazáshoz, kifizetik az albérletet, magukra vállalják az otthoni költségek fedezésének nagyobbik felét. Ez az ő önkéntes munkájuk, ez az ő hozzájárulásuk. Minderről tudunk is meg nem is. Részben természetesnek is vesszük a támogatásukat, és ők sem azért teszik, hogy elismerjék őket érte, hanem mert fontosnak tartják az ügyet és látják, hogy mennyire szeretjük ezt csinálni.

Megint mások felajánlják támogatásukat, hogy meg tudjunk fizetni valakit. Egy férj, egy baráti család, egy volt szomszéd, mind adnak. Vannak akik több havi fizetésre elegendőt. Felajánlanak bútorokat, számítógépet, támogatást a nyári táborra. Olyanok is vannak, akiket egyikünk sem ismer személyesen. Helyiek, akik hallottak rólunk és fontosnak tartják, amit csinálunk. Megint mások vállalnak autós szállítást, szállítják a gyerekeket, családjaikat az önkénteseket.

Hát így dolgoztunk mi az elmúlt hat évben hétről hétre. Több mint hatvan önkéntes és sok száz láthatatlan támogató.

Köszönjük nekik!:)

Sári29101969_1311641842268584_7519778442921902080_n