Utazás, új élmények, jó közösség, inspiráció, szakmai tapasztalatok, összehasonlítás, feltöltődés. Nagyjából ezek a szavak jellemzik a legjobban a hétvégémet, amit Hernádszentandráson töltöttem az InDaHouse-osokkal. Ebben a blog postban arra törekszem, hogy összefoglaljam a látogatás tapasztalatait:

Mi az az InDaHouse?

A programot pár éve indította Benkő Fruzsina, hosszas tervezés és egyeztetések után. Fruzsi az ELTE szoc.munka szakon végzi doktoriját és az IDH megalapítása előtt több helyen is dolgozott hátrányos helyzetű fiatalokat segítő programokban. Eredetileg Perén kezdte a hátrányos helyzetű gyerekek hétvégi oktató, fejlesztő foglalkozásait, egy rohamosan növekvő önkéntes csapat segítségével, illetve egy vendégházat is nyitottak, hogy annak a bevételeiből támogassák a programot. Korai fejlesztő csoportjuk is van, melynek keretében önkénteseik járják körbe a családokat, kiknek otthonaiban közösen játszanak a kicsikkel. Tavaly szeptemberben a szomszédos településre költöztek, Hernádszentandrása, ahol nyáron szeretnék felépíteni új központjukat is. A program több környező településen is fut, így közel 80 gyermeket érnek el heti szinten és évente több mint 100 önkéntes fordul meg náluk.

Benyomások

Fruzsi budapesti, ahogy az önkéntesek jelentős része is, ami azt jelenti, hogy hétvégenként tudják megtartani foglalkozásaikat. Minden hétvégén más csapat utazik, de vannak akik viszonylag rendszeresen, pár hetente/havonta járnak. Ennek több előnye is van. Egyrészt minden ilyen utazás olyan kicsit mint egy tábor az önkéntesek számára. 7-9 önkéntes bevágja magát az IDH kisbuszába, utaznak 2 és fél órát és onnantól kezdve a visszaérkezésig folyamatosan együtt vannak. Együtt készülnek a foglalkozásokra, együtt főznek, esznek, alszanak, járják a falut és esténként együtt lazítanak. Nagyon intenzív egy ilyen hétvége, de abszolút meghatározó élmény. Van idő ráhangolódni a helyszínre, felkészülni a foglalkozásokra és eltölteni pár napot egy szuper közösségben. (mert az önkéntes közösségek a legjobbak, ennyi jófej embert én nem nagyon ismertem volna meg az elmúlt években, ha nem tanodázom!:)

A hétvége másik előnye, hogy nem közvetlenül a suli után jönnek a gyerekek, kipihentebbek és nem nyomasztja őket a sok házi, amiket másnap reggelre kéne prezentálniuk. Így az IDH önkéntesei koncentrálhatnak szabadon az elsajátítandó tananyag izgalmas feldolgozására, a gyerekek számára érdekes témájú, saját készítésű feladatlapok segítségével, illetve különböző készségek fejlesztésére a sok varázslatos játékkal, amiket minden hétvégén magukkal cipelnek a foglalkozásokra. Ráadásul bőven marad idő csoportos foglalkozásra is. Így két turnus között, az épp ott lévő gyerekek együtt játszanak, beszélgetnek, kísérleteznek, egyszóval a közösség formálásra is jut idő.

Ami nehézséget okozhat, hogy minden héten össze kell gyűjteni 7-9 önkéntest aki odautazik és még párat akik skype-on tanulnak a gyerekekkel Budapestről. Így a jelenleginél több gyereket nem lehet bevenni a programba, mert sokkal több önkéntest, ha össze is gyűlne minden hétvégére, nem tudnak odautaztatni/elszállásolni és a gyerekek így is csak heti egy foglalkozáson tudnak részt venni. Ha felépül a szuper új központjuk, ez a korlát részben eltűnik! További nehézség lehet, hogy a gyerekek többsége mindig mással tanul, így nincs lehetőség egy szorosabb kapcsolat kialakítására, a gyerek mélyebb megismerésére. Erre szuper segítséget nyújt a jól szervezett google drive, ahol olvashatnak az önkéntesek a gyerekekről és a legutóbbi foglalkozások tapasztalatairól, de így sem olyan könnyű megteremteni másfél óra alatt azt a viszonyt, amiben ellazultan tudna jelen lenni a gyerek is és az önkéntes is.

Inspirációk

Tulajdonképpen nem születtek új ötleteim a látogatás nyomán, inkább csak megerősödtek régebb óta dédelgetett terveim, melyek megvalósításához szereztem egy csomó praktikus tapasztalatot. Így a héten újra rendeztük a tanodában a gyerekek fizikai és virtuális mappáit! A szakvélemények, egyéni fejlesztési tervek és személyreszabott feladatlapok tömkelege sokkal struktúráltabb, könnyebben használható lett. Másrészt úgy döntöttem a tavaszi szünetben átnézzük alaposan a játékos szekrényünket, kipakoljak ami nem kell, veszünk pár szuper új játékot, és egy önkéntes tréningen megtanuljuk közösen használni őket, hogy végre használatba kerüljön más is a tanodai foglalkozások után, mint a hali-gali (persze a hali-galinál nincs jobb játék, de azért mégis;). Saját feladatlapokat is nagyon jó lenne készíteni, szuper volt látni, milyen lelkesen vágtak bele az IDH-s gyerekek a szövegértésbe és a számolásba, ha kedvenc sztárpárjukról olvashattak és azt kellett kiszámolniuk hány éves a sztár pár gyerek, ha 3 évvel a házasságuk után született. Ez szerencsére épp most elindult nálunk is, egyik önkéntesünk buzgón laminálja épp az elmúlt két évben tanodai foglalkozásokra összeállított játékos fejlesztő feladatait, hogy mostantól mindenki kézbe vehesse őket! És végül, nagyon nagy hatással volt rám, ahogy Fruzsi az IDH központ felépítéséről gondolkodik. Még nagyon sok pénzre van szükségük ahhoz, hogy ez sikerüljön, de Fruzsi azt mondja nyáron fel fog épülni. Nem talán, vagy ha. Fel fog épülni. És fut, most már majdnem két hete futó nagykövet, és a házra gyűjt pénzt. 42 nap alatt akart 420 ezret gyűjteni, és 14 nap alatt összejött 332 ezer! Mi évek óta akarjuk beépíttetni a tetőteret és tudjuk hogy vannak crowdfunding oldalak, vagy meg lehetne keresni cégeket és hogy mi is lehetnénk adománygyűjtő nagykövetek, de valamiért nem csináljuk. Félünk, hogy ez túl sok pénz, ennyit nem tudunk összegyűjteni. De én most elhittem, hogy igen, úgyhogy bele fogunk vágni tavasszal a kampányba és gyűjtögetjük akár évekig, amíg meg nem lesz!

Addig is támogassátok az IDH központ felépítését itt, és majd minket is ha elindul a kampányunk!

Sári

27858624_10157481937554896_8254802604488284179_n