R. negyedikes, félénk, nehezen oldódó kisfiú, idén kezdett a tanodába járni. Mindig anyával jön, mindig megáll az ajtóban lesütött szemmel, nem kér a szendvicsekből, nem kér a szörpiből, csak álldogál, amíg F., a vele tanuló önkéntes, kézen nem fogja, és le nem ül vele németezni. De akkor is nehezen oldódik, nem nagyon beszél, csak ül lesütött szemmel. F. megérti, azt mondja, ő is ilyen nehezen oldódó gyerek volt, idővel feloldódik, mondja, nem könnyű annak, aki ilyen. Ígéretes párosítás ők ketten, F. megérti R-t, R pedig talán kezd bízni F.-ben.

A múlt héten R. belépett az ajtón anyával és anya azzal a lendülettel már fordult is ki, mennie kell, dolga van, magyarázta. R. megrémült, elfutotta a szemét a könny és kétségbe esetten kapaszkodott anya kezébe. Nem mondott semmit, csak fogta anya karját görcsösen. Anya megállt, látszott, hogy menne, hogy kicsit szégyenkezik előttünk, „olyan gyámoltalan vagy!”, mondta R.-nek, „maradok kicsit, de aztán mennem kell”. Kis idő múlva F. kézen fogta R.-t és beült vele a hátsó zugba tanulni, anya pedig elment.

A három nagyfiúval ültünk az asztalnál „két pont között”, túl az uzsonnán innen a tanuláson. D. aki idén érettségizik, már hat éve jár a tanodába, és nagyon otthon érzi itt magát mindig, tűnődve nézi a szoba ajtaját, ahol F. és R. eltűntek csendben. „Én ezt nem értem, mondja, itt meleg van, jót eszünk és olyanok vagyunk így együtt mint egy szeretet-kommandó! Miért sír?” Egyszerre robban ki belőlünk a nevetés. „És tényleg, mondja Á. is, így van, miért sír?” Aztán nekiülünk tanulni és később megjelenik F. és R., befejezték a tanulást, jönnek ki könyveket nézegetni a könyvtárunkba. R. egy kiskönyvet szorongatva leül egy székre. „Kérsz egy csokis kekszet?”, kérdezi tőle D., de a kekszes tányért az én kezembe nyomja, „gyere vegyél!”, kínálom én is, rázza a fejét, de azért óvatosan kivesz egy szív alakú csokis puszedlit és lehajtott fejjel majszolni kezdi.  „Melyik könyvet vetted ki?”,  kérdezem, és ekkor felnéz, elmosolyodik kicsit és felém billenti a címlapot: Geronimo Stilton

Bogi