Mióta van saját helye a tanodának, évről-évre előkerül a takarítás kérdése. Sajnos erre nincs külön forrás és hiába igyekszünk rendet tartani, 40 gyerek és 25 önkéntes fordul meg hétről hétre az épületben, így mindenképpen szükség van egy-egy nagyobb takarításra hetente. Már a legelején felmerült, hogy ebben a tanodás diákok szüleitől kéne segítséget kérni. Ha ügyesen felosztjuk, minden szülőnek évente két-három hétvégét kell csak elvállalnia. Év elején mindig körbetelefonáltunk, hogy ki-melyik hétvégét tudná vállalni, és aztán volt aki eljött és gyönyörűen kitakarított és volt, aki ígérte de mégsem jött. Általában pár hónap alatt a legtöbb szülő lelkesedése alább hagyott, a tanoda pedig egyre koszosabb és koszosabb lett. Ennek eredményeképp az önkéntesek között újra és újra felütötte a vita a fejét, hogy ki a felelős a koszért, melyik a rendetlen nap és mit lehet úgy általában elvárni a gyerektől, mit az önkéntestől és mit a szülőtől.

Aztán jöttek az ötletek az alternatív megoldásokra:

– Lehetne a nap végén közös program a takarítás, zenehallgatással, énekléssel.

– Persze, de a valóságban ez úgy nézne ki hogy gyerekek és önkéntesek a számítógép köré gyűlnek és együtt nézik a video klippeket, valaki pedig a háttérben egyedül söpröget.

– Mivel lehetne még motiválni a gyerekeket a takarításra?

– Gyűjthetnének pontokat, ha segítenek, amit év végén ajándékokra válthatnának be.

– Jó, de nem minden gyerek van ott a nap végén, akkor nekik sosem lesz meg a lehetőségük a segítségre/pontgyűjtésre?

Tavaly végül úgy döntöttünk teszünk még egy kísérletet a szülők bevonásával. Megkértük az egyik anyukát, hogy vállalja a takarítás megszervezését a szülők körében. Elvállalta és előrebocsátotta, hogy szigorú lesz. Az évnyitón elmondta, hogy mostantól nincs lacafaca, mindenkinek ki kell vennie a részét a takarításból, akinek a tanodába jár a gyereke, akkor is ha fizikai munkát végez és fáradt, akkor is ha kis gyereke van és nincs kire bíznia. Szigorú volt, de arra is igyekezett odafigyelni, hogy hogyan osztja párokba a szülőket, ki kivel takarítana szívesen és úgy csinálta meg a beosztást, hogy senkinek se kelljen nagyon gyakran mennie. Hónapokig olyan jól működött az általa kidolgozott rendszer, mint előtte soha, aztán közbejött a családban sok minden, nem tudta folytatni a szervezést, és megint elhalt a dolog.

Nyáron leültünk az önkéntesekkel átbeszélni az év tapasztalatait, megtervezni az új évet. A takarítás kérdése is előkerült, fáradtan legyintettünk, majd mi megcsináljuk amikor van egy kis időnk, egyébként meg kosz lesz és kész. Próbáltuk így, próbáltuk úgy, nem működik. Valamit rosszul csinálunk vagy nem is lehetne jobban, ezt nem tudjuk, de belefáradtunk a megoldás keresésébe. Októberben elindult az új tanodai év, az első héten tanoda után összefutott az utcán B. önkéntes és R. tanodai diák anyukája C. ,,Szóltok majd ha kell jönni takarítani? Én ráérek, tudok már jönni a hétvégén is!” B. nagyon meghatódott, megköszönte C-nek a felajánlást és elmondta, hogy idén bele sem kezdtünk ennek a megszervezésébe az elmúlt évek tapasztalatai után. C. felajánlotta, hogy kézbe veszi idén a takarítás megszervezését. Nem kérte meg rá senki. Miközben mi kudarcként éltük meg ezt a történetet és elengedtük, valószínűleg sok szülőnek alapvetővé vált, hogy ez az ő önkéntes munkájuk, hogy ők (többek között) ezzel tudnak hozzájárulni ahhoz a közös ügyhöz, ami a tanoda.

Hálásan köszönjük minden szülőnek, aki vállalta az elmúlt években és vállalja idén is a takarítást!:)

Sári

19665627_1109178909181546_8205111203000365260_n