J. az egyik legrégebbi tanodásunk volt, sok éven át járt hozzánk, aztán elvégezte a nyolcadik osztályt és tanodások közül elsőként sikeresen felvételizett egy budapesti szakközépiskolába. Nehezen indult, megbukott, aztán átment, a tanodába sem tudott mindig járni, hiszen hat körül ért haza, fáradt volt, meg hát kamasz is, nem volt mindig kedve bejönni, végül elmaradt.

Ha J.-re gondoltam, sokszor jutott eszembe az, amikor öt éve eljöttek hozzánk a Jezsuita Roma Szakkollégisták, köztük egy orvostanhallgató lány, körben ültünk egy asztal körül, J. is, aki nyolcadikos volt, elnyílt szemmel nézte őket. Hazafelé menet be nem állt a szája, „lehet egy cigányból orvos?”, „hogyan lehet egyetemet végezni?”, folyamatosan kérdezett, aztán még napokig vissza-visszatért rájuk, látszott, hogy hatalmas hatást gyakoroltak rá. Biztos voltam benne, hogy J. tovább fog tanulni, eltökélt, jóeszű, motivált lány volt, de aztán elmaradt és két éve már nem járt tanodába. Nem nagyon tudtunk róla, sejtettük, hogy nem bukott meg, mert akkor felkeresett volna minket.

Aztán eljött a hatodik év és J. felbukkant; „idén érettségizem, tudnál benne segíteni nekem?” És – mivel az utak mindig összefutnak – ekkor bukkantak fel a Romaversitas diákjai is és J.-t elhívtam a találkozóra. Ugyanolyan elnyílt szemmel ült a körben, mint nyolcadikos korában. Ugyanúgy láttam, hogy lenyűgözték az egyetemista fiatalok, láttam az örömöt az arcán és a lendületet, hogy „ő is”. És megkerestük a jelentkezési honlapot, aztán este, suli után leült Emővel, egyik önkéntesünkkel és megírta az ő hathatós támogatásával, de teljesen egyedül, az első „motivációs levelét”. Az ő engedélyével közlöm.

Bogi

 „Nagyon felvillanyozott a veletek töltött pár óra. Nagyon megragadott, hogy milyen mélyről milyen sokra jutottatok. Önmagam most ott látom, ahonan ti is indultatok, és szeretnék olyan messzire jutni, ahol most ti tartotok, akármilyen nehéz is ez az út. Nemsokára 18 éves leszek. Hobbiszerűen táncolok. Hip-hoppal már versenyszintre is eljutottam. Sajnos felbomlott az egyesületünk, így ez abbamaradt. Szeretek rajzolni, zenére otthon énekelgetni, bár ezzel néha az emberek idegeire megyek. Nagyon pörgös lány vagyok, rengeteget beszélek, életvidám vagyok már reggel 6-kor is. Ebben a pillanatban úgy gondolom, hogy leérettségizem, majd elvégzem az egyéves vendéglátóipari manager képzést. Azután testvéremhez költözöm Németországba és ott elhelyezkedem egy szállodában. Mikor már a munkafortélyát magamévá tettem, és anyagilag is összeszedtem magam, szeretnék egy saját éttermet nyitni. Most, hogy megismerkedtem a programotokkal, így már egészen más életcél is megfogalmazódott a fejemben. Ez még nem határozott terv, de el tudom képzelni, hogy én is egyetemet végzek, mint ti.

Azért szeretnék hozzátok jelentkezni, mert úgy látom, hogy veletek a céljaim gyorsabban elérem és közelibbnek tűnnek. Hiszen nélkületek az egyetem fogalma számomra teljesen homályos és elérhetetlen a családi körülményeim miatt. Pont ezért is szeretnék továbbtanulni, mert azt szeretném, hogy a gyerekeimnek az enyémnél már könyebb élete legyen és én jó példa legyek nekik.

Mivel 10-12 tantárgyból kell érettségiznem, sokat segítene, ha veletek két fontos tárgyból felkészülhetnék, ez az angol és a matematika lenne. Remélem, hogy én is tagja lehetek a Romaversitasnak, mert a tanuláson kívül is sok érdekes dologról számoltatok be.

Várom a veletek való találkozást!”

romver