Még délelőtt telefonálok a mentoráltam édesanyjának, „szólj, kérlek, a fiadnak, hogy ma mindenképpen jöjjön be, a felvételi szóbeli előtt gyakorolnunk kellene egy kicsit a „fellépést”.” Persze, tudom, hogy jönni fog, minden hétfőn itt van. Még nincs fél öt, már jön, szinte be se lép és már mondja, hogy a barátai is érkeznek nemsokára, „beszélni akarnak veled”. Jó, mondom, úgyis nyolcadikosok ők is, ugyanabba a suliba felvételiznek, legalább velük is tudok gyakorolni egy kicsit. És ők is így gondolják, a „beszélni akarunk veled” ezt takarja, hallották, hogy ma ezzel foglalkozunk.

Háromnegyed öt és már itt vannak, a másik két tanodásunk, olyan öröm látni őket, rég nem találkoztunk, nincsenek a napomon, így ritkán futunk össze. A kiskuckóba ülünk be (most látom mekkorák már, régen valahogy jobban befértünk). Kezdjük az elején: én vagyok a „felvételiztető tanár”, ők jönnek be, kopognak, belépnek, „Jó napot!”. Inkább „jó napot kívánok!”, ok, „így választékosabb”, megható, olyan tisztelettudóan köszönnek, bejönnek, leülnek. Hogy ülünk? Hova tegyük a kezünk? Hova nézzünk? Mit válaszoljunk, ha kérdik, kik vagyunk? Ha a családról kérdeznek? Kedvenc könyvünkről?  Ha arról, hogy mi a hobbink? A „sport”, vágja rá az egyik, „a foci”, „nem jó, ha szakács-szakra akarsz menni, akkor a főzés kell legyen”, tromfolja a másik. „Oké, és mi a kedvenc kajátok?” „A lecsó”, ragyog fel a szemük, a „cigány lecsó?” kérdezem, „mi az, hogy „cigánylecsó”? Hát lecsó!” „Hát, amibe gyúrt tésztát tesztek”, „de hát a lecsóba tésztát kell tenni”, „hát, mondom, nem mindenki tésztát tesz, például van, aki rizst tesz, van, aki kolbászt”. „Igen, mondja az egyik, és még fintorog is hozzá, a magyarok csak úgy megveszik a fagyasztott tésztát és azt teszik bele”, „na, mondjuk én is magyar vagyok és én például nem…” próbálom a sztereotípiákat oldani, de nem tudom befejezni, „te nem, te más vagy, és – teszi hozzá -, akinek nem inge nem vegye magára”, elhallgatunk, ez igaz. Tudom, hogy náluk a jól meggyúrt tészta a jó háziasszony ismérve és „mi”, rohanó életet élők valóban ritkán gyúrunk tésztát.

„Szedjünk össze recepteket”, javaslom, és már izgatottan böngésszük a Romani Gastro oldalát, csodáljuk a receptfotókat, „ó, bodag” láthatólag összefut a nyál egyikük szájában, és már sorolják is recepteket, amihez a bodagot esznek, amiket és ahogyan az anyjuk, a nagyanyjuk főz, ahogyan elkészítik a különböző kajákat, ahogyan ízesítik és milyen finomak, „apróra a hagymát, sok pirospaprikát bele…” Bevillan, amikor az egyik családnál főztünk, a döbbenetem a fokhagymás rántásba tett hat nagykanál paprikán, fűszeresen főznek, sokkal fűszeresebben, „mint a magyarok”.

Otthon vannak a főzésben, rengeteg receptet ismernek, részletesen el tudják mondani, mi kell bele, egymás szavába vágva sorolják az ételeket: „a krumplistésztába mi szafaládét teszünk vagy kolbászt”, a „babostésztát” mama úgy csinálja, hogy….”

„Kaja-blogot kell írnunk nekünk is!” mondom, na ez tetszik mindenkinek és megegyezünk: felveszik őket a szakács-suliba, összegyűjtik a régi recepteket és híres szakácsok lesznek, csinálunk egy éttermet. Ők főznek, én meg majd lefotózom az ételt, a blogban mindenki láthatja az eredményt, lelkes vagyok, „majd kitesszük a Csodaműhely oldalára”; egyikük halkan megjegyzi: „de azért meg is esszük majd, ugye?”

Bogi